Riskanalys och besiktning vid vibrationsalstrande arbeten

Riskanalys vid sprängning

Riskanalys vid markarbeten som pålning, spontning, schaktning & packning.
Exempel på vibrationsalstrande arbete där en riskanalys bör upprättas är pålning, sponting, schaktning och packningsarbeten. Innan ett bygg- eller anläggningsarbete påbörjas är det viktigt att kartlägga och analysera omgivande miljö. Med rätt riskanalys och föreslagna åtgärder minimeras risken för uppkomna skador på kringliggande byggnader, människa och miljö. Det finns många hinder när det kommer till att förutse mark eller omgivningens reaktioner vid markarbete. Därför ska enligt Svensk Standard SS 460 48 66 en riskanalys alltid upprättas vid alla vibrationsalstrande arbeten så som sprängning, pålning, spontning, schaktning och packning.
Besiktning vid vibrationsalstrande arbeten
Före det vibrationsalstrande arbetet startar genomför vi en förbesiktning som påvisar om det förekommer defekter i byggnadens eller anläggningens alla olika delar som tex grund, stomme, väggar, golv och tak eller i byggnadens fasad. Genom att dokumentera byggnadens skick före det att sprängning eller andra vibrationsalstrande arbeten påbörjas så har du ett underlag som kan användas som grund för utvärdering av byggnadens status innan arbetet påbörjas.
Med utgångspunkt från protokollet från förbesiktningen kontrollerar vi sedan byggnaden eller anläggningen efter sprängning eller markarbete. Dels för att se om det uppkommit någon ny skada eller om en tidigare upptäckt skada har förvärrats.
Vad händer om skador upptäcks?
Handlar det endast om mindre sprickor eller skador som inte förväntas påverka byggnadens eller anläggningens stabilitet så dokumenteras dessa noga för att ha som underlag inför efterbesiktningen. Det går då enkelt att bevisa om sprängningen har orsakat ytterligare skador.
Skulle skador upptäckas vid besiktning efter vibrationsalstrande arbete så som tex sprängning så blir detta en fråga för entreprenören som utfört vibrationsalstrande arbetet och dess försäkringsbolag att tillsammans med fastighetsägaren snarast vidta åtgärder för att återställa byggnaden.

